Publicaties

Witte vlekken plan

Publicaties

Wij hebben een unieke verzameling van meer dan 400 publicaties en CD’s/DVD’s. De meeste publicaties zijn transcripties van de Doop-, Trouw-, Lidmaten- en Begraafregisters (de zogenaamde DTB-boeken) van vrijwel alle Veluwse plaatsen. Daarnaast zijn er publicaties zoals Overzichten aangenomen geslachtsnamen, Lijsten van weerbare mannen, Kwartierstatenboeken, Schiltschattingen, Herengoederen, etc.

Kopieën van de originele DTB-boeken van Veluwse plaatsen worden door het Gelders Archief beschikbaar gesteld via hun website. Maar daarmee zijn deze bronnen voor de meesten nog steeds moeilijk te ontcijferen. Hieronder ter illustratie een stukje uit het Doopboek van Oosterbeek 1713-1769.
 


 

 

 

 

 


Vrijwilligers die in staat zijn deze documenten te lezen, hebben in de loop van de jaren veel DTB-boeken omgezet naar “normale tekst” (het zogenaamde transcriberen). Deze transcripties zijn door ons uitgegeven als Publicaties. Hiermee is iedereen in staat deze bronnen te gebruiken voor zijn of haar onderzoek. En als PDF zijn ze ook nog eens snel doorzoekbaar. Hieronder de “vertaling” van voorgaand fragment:
 


Er ontbreekt nog een beperkt aantal DTB-boeken, maar via het zogenaamde Witte vlekken plan proberen we – met behulp van vrijwilligers – de ontbrekende witte vlekken in te vullen en de verzameling compleet te maken. Ben je geïnteresseerd in het transcriberen van DTB-boeken, geef je dan op bij het bestuur.
 

Nieuwe publicaties zijn sinds mei 2022 voor leden direct gratis te downloaden en in te zien. Niet-leden kunnen deze digitale publicaties tegen een gereduceerd tarief  aanschaffen. Ga hiervoor naar de pagina Genealogie/Publicaties digitaal. Wil je desondanks de publicatie op papier thuis ontvangen, dan kan dat uiteraard. Ga hiervoor naar de pagina Verkoop.
 

De publicaties zijn met zorg getranscribeerd en gecontroleerd aan de hand van de originele documenten. Toch kan het voorkomen dat er fouten in zijn geslopen. Ben je zo’n fout op het spoor, meld dit dan aan het bestuur. Wij zorgen dan dat de fout alsnog wordt gecorrigeerd.

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top