DNA testen

DNA testen

Afhankelijk van welke verwantschap je wilt onderzoeken, kun je kiezen voor verschillende testen bij verschillende test-bedrijven. Bij FamilyTreeDNA (FTDNA) kan de uitslag van je autosomale DNA-test eventueel gekoppeld worden aan een kwartierstaat en kun je verwantschappen met andere geteste personen opsporen via matches. Het is ook het enige bedrijf dat Y-DNA en mtDNA testen uitvoert. Je hoeft ook geen abonnement af te sluiten om je matches en eventueel geüploade kwartierstaten te kunnen bekijken.

Als je de mannelijke lijn wilt onderzoeken, dan kies je voor een Y-DNA test en voor de vrouwelijke lijn een mtDNA test. De Y-DNA test kan bijvoorbeeld gebruikt worden om te achterhalen of personen met dezelfde achternaam familie van elkaar zijn of om duidelijkheid te geven bij een onbekende vader of grootvader. Zowel de Y-DNA als de mtDNA test geven een haplogroep waarmee je ruwweg iets kunt zeggen over hoeveel generaties terug er een gemeenschappelijk voorouder was. Het mtDNA is vrij klein en daardoor minder gevoelig voor mutatie. Deze test wordt daarom voornamelijk gebruikt om maternale verwantschap aan te tonen of vaker om deze juist uit te sluiten.

Als je wilt weten met welke voorouders je niet alleen genealogisch maar ook genetisch verwant bent, dan is een atDNA test de juiste keuze. Deze test heet bij FTDNA dan ook niet voor niets 'Family Finder'. Wellicht is er een match met een andere geteste persoon die ook een kwartierstaat geüpload heeft en kun je op deze wijze eenvoudig achterhalen wie de gemeenschappelijke voorouders zijn. Met deze test kan ook een grove schatting gegeven worden waar je voorouders vandaan komen. Hoewel deze met een korreltje zout genomen moet worden als we bijvoorbeeld kijken naar Europa. Zo is er bijvoorbeeld een overlap tussen Friesland/Groningen, Noord-Duitsland en Scandinavië.


Als lid van VVG kun je ons ook altijd vragen stellen over welke test het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top