Veluwse boerderijen

Veluwse boerderijen

In ons tijdschrift worden regelmatig artikelen gepubliceerd over Veluwse boerderijen en de bewoners ervan. Maar ook in de bibliotheek is veel informatie te vinden over Veluwse boerderijen.


Veel eigendom op de Veluwe is lange tijd in bezit geweest van de geestelijkheid, van kloosters zoals Elten, Paderborn of Prum. Hierbij wordt vaak gesproken van “kloostergoederen” of “vrouwengoederen”. De archieven van de Kelnarij van Putten (beheer van de goederen van het Benedictijner klooster Abdinkhof te Paderborn) en het huis Kemna in Appel (beheer van de goederen van het vrouwenklooster of adellijk Jufferenstift te Elten) geven veel informatie over deze goederen en over wie er leefden en werkten.


Een andere grootgrondbezitter op de Veluwe is eeuwenlang de graaf of hertog van Gelre geweest. Deze liet vanaf de 13e eeuw veel woeste gronden op de Veluwe ontginnen. Zo zijn op de Veluwe ca. 880 zogenaamde herengoederen ontstaan. De Gelderse rekenkamer beheerde namens de hertogen van Gelre de eigendomsrechten over deze boerderijen en landerijen. In de VG-publicaties “Herengoederen deel I t/m V” zijn de transcripties hiervan te vinden.


Veel informatie over herengoederen, klooster- en vrouwengoederen is te vinden op de website van wijlen VVG-lid Paul op den Brouw (https://odeeby.wordpress.com; Genealogisch onderzoek naar horigen en vrijen in en rond Putten op de Veluwe).
 

Ook over hedendaagse boerderijen en het boerenleven is veel te vinden. Historische en genealogische informatie, maar bijvoorbeeld ook de fotoboeken van Brand Overeem. Hieronder - naast een enkele website - een greep uit onze bibliotheek van boeken en publicaties over boerderijen, boeren, boerenfamilies en het boerenleven op de Veluwe.

"Informatie over boeren"

Titel boek Beschrijving
Allenig zijn is maar een wankele basis Fotoboek van Brand Overeem
Beschouw ons maar als een uitzondering Prachtige portretten in foto’s en tekst van uitzonderlijke Veluwse plattelandsmensen, die een ontroerend beeld geven van een voorbije tijd, die eigenlijk nog maar zo kort achter ons ligt.
Bie Jacob rinkelt nog de bel Verzameling verhalen over het verdwijnende authentieke landleven op de Veluwe, Gelderse Vallei, Utrechtse heuvelrug en Eemland.
Boer, boerin en boerderij In dit boek komen zij aan het woord: boeren en boerinnen. Heel gewone Veluwse mensen van de boerderij.
Boerengeslachten Renswoude Met informatie over geslachten als Daatselaar, Immikhuizen, Wingelaar en van Wolfswinkel
Boerderij Groot Appel in Nijkerk Historie van een leengoed. Een artikel over leenmannen en leenheren tegen de achtergrond van het mooie landschap van Appel.
Boerderijen en hofsteden Voorst Boerderijen in de kerspels Voorst, Wilp, Twello, Terwolde en Nijbroek
Boerderijen en boerengeslachten te Renswoude
Boerderij Middendorp op Harselaar Rijk van de Kamp schrijft over de boerderij Middendorp in Barneveld en de familie Middendorp die haar naam aan deze boerderij ontleent.
Boerderijen in Gelderland Boek met schitterende foto's van veel boerderijen in Gelderland zoals 'De groote Koekoek' te Leuvenum en een mooi gerestaureerde boerderij in Appel onder Nijkerk.
Boerderijnamen in Heerde Overzicht van bestaande en verdwenen boerderijnamen in Heerde in alfabetische volgorde met informatie over het ontstaan en de betekenis van die namen.
Boerenerfgoed Boerderijen in Bennekom, Ede en Lunteren door de eeuwen heen.
Duitse uitgave van kaart 32-Oost (Amersfoort) Op deze kaart van Archief Eemland is een zeer grote hoeveelheid namen van buurtschappen en boerderijen weergegeven in het NW-deel van de Veluwe
Geertje, 't hooi moet om Verhalen van en over bijzondere mensen uit kleine dorpen op de Veluwe en langs de Utrechtse heuvelrug.
Herengoederen op de Veluwe delen I t/m V Met in deel V aanvullingen, historische inleiding en indexen.
Het erve "Rackhorst" Kroniek van een oude boerderij.
Het schrijvend hart van de Veluwe Fotoboek van Brand Overeem
Historische boerderijen in Elburg Een boek vol foto’s van de boerderijen zoals die begin deze eeuw in de gemeente Elburg te vinden waren.
Hofsteden in het Overwoud in Lunteren Met onder meer het Belastingregister op onroerend goed (1698-1717) met boerderij- en persoonsnamen.
Jan, d'r is volk op de deel Zwerftochten langs oude hoeven op de Veluwe en verhalen over oude tradities en over het boerenleven geïllustreerd met veel zwart-witte foto's
Kijk op boerderijen Met honderden fraaie kleurenfoto's van Nederlandse boerderijen en hun bewoners
Kom d'r in, de koffie is bruun Zwerftochten langs oude hoeven op de Veluwe en verhalen over oude tradities en over het boerenleven geïllustreerd met veel zwart-witte foto's
Register van de overleden keurmedigen van Putten Van de meer dan honderd hofsteden die het Abdinghof klooster te Paderborn hier bezat, hield de rentmeester vanuit de Kelnarij te Putten een register bij van overleden horigen.
Urkundenregesten Stift Elten Duits boek over het klooster te Elten dat veel bezittingen had in o.m. Putten, Nijkerk (Appel) en Renkum. De geschiedenis van deze bezittingen wordt uitvoerig behandeld.
Van kloostergoed naar herengoed Acht eeuwen landschaps- en landbouwgeschiedenis in de gemeente Nunspeet
Veldnamen en oude boerderijnamen in de gemeente Epe Hoe komen de Hongerstraat of de Reuvekamp aan hun naam? Wat valt er te zeggen over oude boerderijnamen als de Adelaar, de Bottert, de Dood, De Ganzenebbe? Op al deze vragen geeft dit boek een antwoord.
Veldnamen en boerderijnamen in de gemeente Apeldoorn Met onder meer de oudste namen en hun betekenis, veldnamen in de loop der tijden, kaarten met boerderijnamen en tenslotte de herkomst van de boerderijnamen zelf.
Voorthuizen - Drie Boerderijen “Groot Harselaar” , “Groot Middendorp” en “Dusschoten” in Voorthuizen
Werdense boerderijen Werdense boerderijen in de gemeente Putten. Een reconstructie van een 9e-eeuws boerderijenbezit
Wetenswaardigheden van oude hofsteden Albert Veldhuis heeft in dit werk de hofsteden per buurt geordend, oude buurten zoals die voor 1900 in de gemeenten Barneveld en Ede voorkwamen.

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top