Bibliotheek (digitaal)

Hofsteden in het Overwoud in het Schoutambt Ede, kerspel Lunteren

Boekbespreking

Onder deze titel verzamelden J.A.Righolt en B.Bakkenes een groot aantal gegevens en publiceerden deze in het bovengenoemde 179 bladzijden tellende boek. Gelukkig voor de lezer is het boek voorzien van een uitgebreide index op boerderij-, plaats- en persoonsnamen. Na de duidelijke en uitgebreide inhoudsopgave volgt een voorwoord van de beide schrijvers waarin de opzet wordt uiteengezet.

De beschrijving begint met een overzicht van belasting- en andere registers uit de 16e en 17e eeuw met de namen van de aangeslagenen en, waar mogelijk, ook de naam van de boerderij. Het Belastingregister op onroerend goed (1698-1717) met boerderij- en persoonsnamen opent de rij gevolgd door een groot aantal bronnen uit de volgende eeuwen, teveel om op te noemen maar voor de geinteresseerde zeer de moeite waard om na te gaan! De meeste gegevens komen uit bronnen van:

  • a. Herengoederen (Heerenguldens)
  • b. Leengoederen (Leenregisters)
  • c. Allodiale of vrije tynsgoederen (Tynsregisters).

Op blz. 61 begint het overzicht per boerderij met waar mogelijk, van een foto voorzien. Het boek maakt een heel verzorgde indruk, is gedrukt op mooi glad papier en kan in onze bibliotheek worden ingezien.
 

Auteur
Righolt, J.A. en Bakkenes B.
Kast
3.4.74
Jaar
2010
Pagina's
181
Plaats
Ede, Lunteren, Overwoud
Locatie
WV
Datum
12-10-2011
Nummer
1

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top