Schatcedullen ambt Heerde

Schatcedullen ambt Heerde

Door Evert de Jonge is twee transcripties m.b.t. "ambt Heerde" aangeboden: Schatcedullen ambt Heerde 1592-1603 en 1604-1612. De transcripties zijn geplaatst in onze digitale bibliotheek.

Deze transcripties van Evert de Jonge gaat over de Schatcedullen ambt Heerde. In het oud-archief van Arnhem bevinden zich schatcedullen, maancedullen en verbalen van uitzetting van pondschatting en verponding in de verschillende ambten op de Veluwe, 1592-1799 (inventarisnummers 5910-5959). Deze transcripties bevatten, per buurtschap van ambt Heerde, een namenlijst van schattingplichtigen in 1592 en later. Naast het dorp Heerde, worden behandeld: de dorpen Veessen, Vorchten en Wapenveld en de buurtschappen Hoorn, Markluiden en Werven.

De schatcedullen werden aangelegd om de schatting - de aanslag in de grondbelasting - te noteren. Deze belasting, ook wel pondschatting genoemd, werd voor 1590 niet geregeld geïnd, maar door de oorlogsvoering werd het een jaarlijkse aangelegenheid. De aanslag werd berekend over de waarde van het onroerend goed.

Het register werd van te voren opgemaakt door de lokale ontvanger van de schatting, zodat het handschrift gelijkmatig is. Bij de afhoring van de rekening werden de namen van de zetters bijgeschreven, waarschijnlijk door de landschrijver van Veluwe of een beambte van de ontvanger-generaal van Veluwe. Ook bracht de laatste veranderingen aan in de tekst, zodat bij de transcripties minimaal twee soorten van handschriften zijn te constateren. Dit maakt het het soms lastig (aldus Evert de Jonge).

Bron: Gelders Archief, Oud-archief stad Arnhem.



Schatcedullen ambt Heerde
Top