Publicaties digitaal

Vaassen Doopboek RK 1718-1812 en Trouwboek RK 1721-1812

De missiestatie Vaassen werd opgericht in 1718. Het omvatte de dorpen en gehuchten Vaassen, Epe, Apeldoorn, Heerde, Oene, Veessen, Nijbroek, Beemte, Wiessel, Niersen, Broekland, Schaveren, Gortel, Wenum en het Loo. Voorheen werden de RK dopen en huwelijken opgetekend in de boeken van de statie Duistervoorde vanaf 1675 of van de statie Eerbeek en de Horst vanaf 1697. Enkele aantekeningen ook wel in niet Veluwse boeken, bij gebrek of afwezigheid van de pastors.

Naast het RK huwelijksregister kan men de NH huwelijksregisters raadplegen. Men was namelijk verplicht om ook hierin zijn huwelijk op te tekenen. Deze zijn vooral voor ons onderzoek van belang omdat men hierin vaak de ouders vermeldde en de plaats van herkomst. Enkele hiervan zijn in de onderstaande transcriptie reeds aangegeven als 'NH' deze kan men vinden in de NH registers van Vaassen. Ook zal men van de oudste tijd enkele dopen in de doopboeken van deze dorpen aantreffen (Epe, Nijbroek, Terwolde, Apeldoorn). Overlijden werd ook alleen in de NH begraafregisters opgetekend, zodat ze ook om en bij deze kerk begraven werden. Behalve bij het toedienen van het Heilig oliesel, maar dit was niet overal gebruikelijk.

Wat betreft de inschrijvingen in de originele doop- en trouwboeken die men zeker moet raadplegen (RBS nr. 677 en 678), het volgende: de meeste inschrijvingen zijn in het latijn gesteld en een aantal hiervan hebben totaal afwijkende voornamen of afkortingen hiervan.

Ben Dolman

Twello, 1983

Deze digitale versie is geheel herzien aan de hand van de trouw- en doopboeken zoals die op internet beschikbaar zijn. Daarnaast is het doopboek RBS 678 van 1781 – 1812 ook getranscribeerd en toegevoegd aan deze publicatie. Tenslotte is de gehele publicatie gecontroleerd door Gerco Klopman.
 

Auteur
B. Dolman
Jaar van uitgifte
1984
Pagina's
87
Plaats
Vaassen
Nummer publicatie
026
Gezindte
RK

 

Als lid kun je dit document inzien,
maar dan moet je wel eerst inloggen.

Bestel deze uitgave


Prijs voor niet leden: € 4,35

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top