Publicaties digitaal

Twello Doop- en Trouwboek 1658-1751

Voorwoord

Na 843 na Chr. volgt het verdrag van Verdun, waardoor het Karolingische Rijk (Rijk van de Franken) wordt verdeelt en het huidige Nederland valt grotendeels toe aan het middenrijk Lotharius. Door verzwakking van het centraal gezag en de invallen van de Noormannen ontstaan half-onafhankelijke vorstendommetjes met enkele ministaatjes zoals:

  • Holland
  • Brabant
  • Gelre
  • Bisdom Utrecht

Hier begint het ontstaan van Twello. Twello gehoorde aan het Graafschap Hameland. Het is niet duidelijk of dit Graafschap onderdeel was van Gelre. Omstreeks 1300 werden in deze streek veel kerken gebouwd, gebouwd door mensen die in de directe omgeving gingen wonen. Deze mensen vormden zo een Kerspel (een buurtschap). De naam Twello komt het eerst voor in een rekening van de Utrechtse St. Pietersproosdij in 1298. De eerste bewoners waren boeren die land kochten van de Graaf van Gelre. Het waren kleine akkerbouw- en veeteeltboerderijtjes.

Toen men de afwatering en de waterstand van de IJsselvallei beter onder controle had werden de boerenbedrijven steeds groter.
 

Auteur
J. Hattink
Jaar van uitgifte
1980
Pagina's
87
Plaats
Twello
Nummer publicatie
003
Soort
Doopboek; Trouwboek

 

Als lid kun je dit document inzien,
maar dan moet je wel eerst inloggen.

Bestel deze uitgave


Prijs voor niet leden: € 4,35

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top