Publicaties digitaal

Nijkerk Trouwboek 1697-1730

Voorwoord

De huwelijksinschrijvingen werden meestal genoteerd op een zondag, daarna moest het voornemen tot een huwelijk drie achtereenvolgende zondagen van de preekstoel afgekondigd worden. Eventuele bezwaren t.a.v. de voltrekking konden in die periode dan ingediend worden. Er wordt meestal op zondag of woensdag getrouwd, dan was er een dienst. Op andere dagen zal wel duurder geweest zijn. Het trouwboek geeft ook vaak informatie over de eventuele plaats van herkomst of de plaats waarnaar attestatie is verleend.


In dit boek staan 1442 inschrijvingen, het eerste in 1697. In deze periode (vanaf 1697) zijn er 62 paren ook RK getrouwd. Er zal in de jaren daarvoor ook wel in de Rooms Katholieke kerk getrouwd zijn, maar daarvan zijn geen RK gegevens. Deze huwelijken zijn gevonden door vergelijking met het RK trouwboek uit die tijd. Er zal sprake geweest zijn van gemengde huwelijken. Soms is zo'n paar ook in de Gereformeerde kerk getrouwd en soms is er een attestatie meegegeven om in een andere plaats te trouwen. Het huwelijk in de gereformeerde kerk was ook een formele wettelijke voltrekking, wat ook een reden geweest kan zijn voor RK paren om ook daar te trouwen en was het huwelijk bij de pastoor een kerkelijke inzegening.


Als bron voor de transcriptie heb ik gebruik gemaakt van de scans bij het Gelders Archief, en soms de scans bij Family Search, die zijn soms iets betere leesbaar. De scans zijn gemaakt van het opengeslagen boek, er zijn dus steeds twee paginas zichtbaar, zoals te zien op onderstaande afbeelding.


Achterin is een overzichtje gegeven van wat oude plaatsnamen en buurtschappen die in dit overzicht voorkomen, in een pogingen deze te lokaliseren.Op een aantal bladzijden komen ook kerkeraadsmededelingen voor, soms over avondmaalsvieringen, maar meestal betreffende het kiezen van nieuwe ouderlingen en diakenen voor dat komende jaar. In Gelderland werd op 30-06-1700 (zondag) de Gregoriaanse telling ingevoerd, de datum wisselde toen naar 12-07-1700 (maandag).

 

Apeldoorn, 2019
Peter van der Lee

 

Let op: Deze publicatie is vanaf de Veluwedag, oktober 2023, vrij in te zien voor leden!
 

Auteur
Peter van der Lee
Jaar van uitgifte
2019
Pagina's
96
Plaats
Nijkerk
Nummer publicatie
363
Soort
Trouwboek

Bestel deze uitgave

Ledenprijs: € 4,80
Prijs voor niet leden: € 9,60

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top