Publicaties digitaal

Nijkerk Trouwboek 1593 - 1620

Voorwoord

Dit is het trouwboek van de Nederduits Gereformeerde Gemeente Nijkerk van 1593 – 1620. In het Gelders Archief is dit boek bekend onder RBS 1135.
In het trouwregister behoort de ondertrouw datum genoteerd te worden en de vermelding van de drie benodigde afkondigingen van ondertrouw. Gelderland gebruikt in deze periode nog de Juliaanse tijdrekening. Als de drie afkondigingen onverhinderd gepasseerd zijn, kan er getrouwd worden. De schrijver vermeldt hier dus niet de trouwdatum, maar de ondertrouwdatum. De schrijver /administrateur heeft zelf de inschrijvingen genummerd, op twee of drie plaatsen is daarin een foutje gemaakt. De nummering loopt per jaar. Als de huwelijksvoltrekking niet in Nijkerk heeft plaats gevonden is daar, meestal in latijn, een opmerking bij geplaatst als "copulati in …" of "confirmati in …" of "consociati in ..". Soms ging een huwelijk niet door, dat wordt aangegeven met "non sunt copulati" en soms een heel uitgebreid verhaal omdat iemand geprotesteerd had. Wat tragisch is de melding "obiit ante copulatio", dan is de betreffende bruid of bruidegom in die drie weken van inschrijving overleden.


De meeste inschrijvingen gebeurden op zondag, dan moest ook de afkondiging plaatsvinden. Dan zal ook de dominee of koster aanwezig geweest zijn om dat te noteren, en liep je niet voor niets een uur of zo om dan te horen dat de betreffende persoon er niet was. Als er dezelfde dag nog een tweede of derde inschrijving was is dat in de datum kolom weergegeven met "Eodem die", "dezelfde dag". Bij deze inschrijvingen is ook meestal de vader van de bruidegom en bruid vermeld.

 

Als bron voor de transcriptie zijn de scans van Family Search gebruikt.

 

Peter van der Lee
Apeldoorn 2019

 

Let op: Deze publicatie is vanaf de Veluwedag, oktober 2023, vrij in te zien voor leden!
 

Auteur
Peter van der Lee
Jaar van uitgifte
2019
Pagina's
50
Plaats
Nijkerk
Nummer publicatie
357
Soort
Trouwboek

Bestel deze uitgave

Ledenprijs: € 2,50
Prijs voor niet leden: € 5,00

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top