Publicaties digitaal

Harderwijk Begraafboek 1806-1811

Voorwoord

Gequalificeerde Overledenen 1806 - 1811, RBS 846. Van 1806 tot en met 1811 is een lijst van overledenen bijgehouden ten behoeve van het heffen van successiebelasting. Deze lijst werd bijgehouden door een gekwalificeerd ambtenaar.
In dezelfde tijd werd door een kerkelijk ambtenaar een overzicht bijgehouden van personen die werden begraven in en om de kerk van Harderwijk. Het kerkhof was de officiële begraafplaats en om daar begraven te worden moesten grafrechten betaald worden. Deze administratie is te vinden in: RBS 839 Harderwijk, Begraafboek - Nederduits Gereformeerde gemeente, 1805-1811. (NB het jaar 1805 komt dus niet voor in RBS 846). Ook daarvan is een transcriptie gemaakt (VVG publicatie 344).
Deze lijst is door een persoon bijgehouden die de grafrechten voor de kerk moest innen. Deze kerkelijke ambtenaar was er meer in geïnteresseerd bij wie de rechten geïnd moesten worden, waardoor de notatie van de geregistreerde namen nogal kan verschillen van die van de lijst van gekwalificeerde overledenen. De eigen namen van kinderen worden praktisch nooit vermeld, maar staan genoteerd als "een kind van .." of "de vrouw van … ". Ook kan de verdere spelling nogal verschillen, of gebruikt hij een patroniem i.p.v. familienaam. Het is daarom aan te bevelen deze twee documenten naast elkaar te gebruiken
Een kopie van het origineel kan gevonden worden bij het Gelders Archief (www.geldersarchief.nl).

Apeldoorn, 2019
Peter van der Lee
 

Auteur
Peter van der Lee
Jaar van uitgifte
2019
Pagina's
71
Plaats
Harderwijk
Nummer publicatie
354
Soort
Begraafboek

 

Als lid kun je dit document inzien,
maar dan moet je wel eerst inloggen.

Bestel deze uitgave


Prijs voor niet leden: € 3,55

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top