Publicaties digitaal

Harderwijk Begraafboek 1592-1626

Voorwoord

Het begraven van de doden gebeurde op het kerkhof rond de kerk of in de kerk als je geld genoeg had om daar een graf te kopen. Voor dit begraven (de grafopening) was een bedrag aan kerkrecht verschuldigd. Ook was er recht verschuldigd voor het luiden van de klokken. Deze inkomsten werden bijgehouden in de kerkrekeningen.
Deze kerkrekeningen werden jaarlijks bijgehouden. Bij het begin van een nieuw jaar werd eerst een lijst gemaakt van personen die nog geld verschuldigd waren van voorgaande jaren. In de rekening wordt dat vermeld onder de kop "Restanden van voorgaande jaren". Bij het vaststellen van de overlijdensdatum van een bepaald persoon moet dus wel even bepaald worden of het gaat om nieuwe inschrijvingen (grafopeningen) van het betreffende jaar of dat het onder de "restanden" valt, want in zo'n geval is de betreffende persoon 1 à 2 jaar eerder overleden.

Het hier volgende document is een transcriptie van al die bladen uit de kerkboeken van Harderwijk die dergelijke begrafenis informatie bevatten. Bij het Gelders Archief zijn deze gegevens ook te vinden onder inventaris nummer 838.1. Dat is een getypt exemplaar dat alleen de namen en datums bevat (voor zover die zijn te herleiden).
 

Apeldoorn, april 2018
Peter van der Lee
 

Auteur
Peter van der Lee
Jaar van uitgifte
2018
Pagina's
242
Plaats
Harderwijk
Nummer publicatie
348
Soort
Begraafboek

 

Als lid kun je dit document inzien,
maar dan moet je wel eerst inloggen.

Bestel deze uitgave


Prijs voor niet leden: € 12,10

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top