RBS 633
Begraafboek Nederduits Gereformeerde Gemeente Elburg 1805 - 811. Voor de transcriptie van dit begraafboek is gebruik gemaakt van de scans van de originelen, zoals die te vinden zijn via www.geldersarchief.nl. In 1810 ontbreekt de maand april. Dit is opgelost door de scan te gebruiken, zoals die via www.genver.nl te vinden zijn. Tot 1809 wordt ook vaak de doodsoorzaak genoemd. Bij de doodsoorzaken wordt ook vaak vermeld "aan het water". Ik denk dat daarmee waterzucht of oedeem bedoeld wordt. Het Feijtenhof, dat nog al eens genoemd wordt, was een wooncomplex voor bejaarden.
RBS 637
Begraafboek burgerlijke gemeente Elburg 1806 - 1811. In dit register worden ook ongedoopte kinderen en doodgeboren kinderen vermeld. In 1810 komt dat opeens niet meer voor, maar is er wel sprake van 6 eerstgeboren kinderen. Bij nader onderzoek blijken dat lang niet altijd eerstgeborenen te zijn, dus waarschijnlijk is die uitdrukking gebezigd voor ongedoopte en/of doodgeboren kinderen. In het begraafboek van de kerkelijke gemeente (RBS 633) worden diezelfde kinderen ook niet als eerstgeborene aangegeven.
RBS 634 tot en met 636
Trouwboek burgerlijke gemeente Elburg 1786 – 1811. In dit register zie je dat de scheiding tussen kerk en staat steeds meer vorm krijgt.
Dat uit zich vooral in de notatie van de trouwdatum, de ondertrouwdatum wordt meestal wel vermeld, maar de huwelijksdatum vaak niet, omdat het huwelijk in de kerk werd gesloten. De dominee moest dan een attest afgeven waarin de datum van voltrekking werd vermeld. Vaak is die datum niet meer genoteerd in het register.
Maart 2020
Peter van der Lee