Publicaties digitaal

Doornspijk Doopboek 1734-1771

Voorwoord

Deze transcriptie van het doopboek van Doornspijk is gemaakt met behulp van foto-copieen van het Rijksarchief te Arnhem. In het doopboek tot 1772 zijn vooral in de periode 1734 – 1756 zeer veel dopen bijgeschreven. Vooral in de jaren 1752 en 1753 is overal waar een plaatsje was, een doop bijgeschreven. Hierdoor geeft het doopboek een rommelige indruk en is het beslist niet als juist aan te nemen dat een doop ook werkelijk in de maand waaronder hij bijgeschreven werd, ook is geschiedt. Een verklaring kan zijn, dat de nieuwe predikant bij het inschrijven van nieuwe lidmaten of echtparen tot de ontdekking kwam dat veel dopen niet waren ingeschreven en ze alsnog heeft verzameld en ingeschreven, of op mondelinge of op schriftelijke overlevering. De juiste data zijn na verloop van jaren natuurlijk niet meer bekend, dus is overal waar ruimte was, een bijschrijving verricht in de meest waarschijnlijke periode.

Onduidelijk is ook of het geraadpleegde doopboek over deze periode het door de predikant bijgehouden doopboek of het z.g. "dubbele", wat meestal door de onderwijzer of koster ter plaatse werd bijgehouden, is. Vermoed wordt echter, dat het hier wel gaat om het originele doopboek, maar dat de predikant die in 1756 naar Doornspijk kwam om Ds. van Ermel op te volgen, de bijschrijvingen heeft gedaan, omdat het handschrift identiek is aan dat van Ds. Heineken, die in de jaren 1756 e.v. het doopboek heeft bijgehouden.

Van de doopboeken zijn eerder transcripties gemaakt door de vereniging Arent thoe Boecop te Elburg. Het verschil met genoemde transcriptie is, dat in deze transcriptie het doopboek zoveel mogelijk "letterlijk" wordt weergegeven, met de gemaakte fouten of verschrijvingen en dat tevens een index is toegevoegd, waardoor in een opslag een gezinssamenstelling kan worden nagegaan.

Den Helder, januari 1994

H. van Leuveren
 

Auteur
H. van Leuveren
Jaar van uitgifte
1994
Pagina's
110
Plaats
Doornspijk
Nummer publicatie
193
Soort
Doopboek

 

Als lid kun je dit document inzien,
maar dan moet je wel eerst inloggen.

Bestel deze uitgave


Prijs voor niet leden: € 5,50

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top