Publicaties digitaal

Doesburg Trouw- en Doopboek RK 1792-1811

Voorwoord

Het trouwboek en het doopboek van de RK statie Doesburg vormen samen één band, welke in het Gelders Archief te Arnhem is terug te vinden onder het nummer D.T.B. 494. Zowel de trouwinschrijvingen als de doopinschrijvingen staan genoteerd in het Latijn. De bewerking die ik van van deze beide boeken heb gemaakt, is daarom vooral een gestandaardiseerde vertaling van de teksten in de beide boeken.

Ik ben hiertoe geïnspireerd door het gegeven dat ik in genealogieën nogal eens namen van ouders tegenkom, die door de opsteller van de stamboom zijn genoteerd zonder dat hij of zij zich heeft gerealiseerd dat de naam in het doopboek dikwijls staat geschreven in een naamvalsvorm. Ook maakten de r.k. geestelijken bij hun inschrijvingen menigmaal gebruik van samentrekkingen, hetgeen eveneens tot onjuiste notaties van de naam van een voorouder kan leiden. Een voorbeeld, dat ik nogal eens aantref in genealogieën is Joes, hetgeen echter een samentrekking is van Joannes. In de tweede naamval (genitief-vorm) wordt deze samentrekking geschreven als Jois. Bedoeld is echter ook dan de voornaam Joannes, en deze zal ook dan als zodanig, dus voluit geschreven, als de voornaam van de betreffende voorvader genoteerd dienen te worden, zo lijkt mij.

Een voorbeeld ter illustratie: Die 22a Aplis Baptta est Gesina f Leg Henrici Jois Worm et Joannae Koning, sp Bernardus en Gesina Koning. Voluit: Die 22a Aprilis Baptizata est Gesina filia legitima Henrici Joannis Worm en Joannae Koning, suscipientes Bernardus en Gesina Koning. Vertaald: Op de 22e dag van april is gedoopt Gesina wettige dochter van Henricus Joannes Worm en Joanna Koning, doopheffers zijn ( ten doop gehouden door / peter en meter zijn) Bernardus en Gesina Koning.

Hellendoorn, december 2006

Willem A.M. Zuethoff
 

Auteur
W.A.M. Zuethoff
Jaar van uitgifte
2006
Pagina's
61
Plaats
Doesburg
Nummer publicatie
280
Soort
Doopboek; Trouwboek
Gezindte
RK

 

Als lid kun je dit document inzien,
maar dan moet je wel eerst inloggen.

Bestel deze uitgave


Prijs voor niet leden: € 3,05

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top