Bibliotheek (digitaal)

Woar ging jie vrogger noar schoele

Boekbespreking

Van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete ontvingen wij een schenking voor onze bibliotheek van hun uitgave: "Woar ging jie vrogger noar schoele".

Het boek behandelt het onderwijs in de gemeente Nunspeet van 1618 tot 1945. De gemeente omvat de dorpen: Elspeet, Hulshorst, Nunspeet en Vierhouten. Het boek heeft een index van 45 blz. en omvat ongeveer 11.500 namen. De samenstellers van deze uitgave zijn leden van de werkgroep Historie van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete, met name: Jaap van Eijck, Wim Bonestroo, Henk de Bruin, Douwe Osinga, Bert Holstege en Jan Plender. Na de inleiding begint op :

  • blz. 9 de Geschiedenis van het onderwijs over de periode 1618 tot 1890, waarin per dorp de geschiedenis van de school beschreven wordt en een overzicht van de leerkrachten aan die school over genoemde periode
  • pag. 31 een deel over de Openbare Lagere School te Elspeet, vanaf 1903 met foto's van de school en diverse klassefoto's uit verschillende jaren
  • pag. 79 een deel over de Openbare en Christelijk Lagere School te Hulshorst, met ook in dit deel heel veel leuke groepsfoto's en klassefoto's
  • pag. 133 een deel over de Openbare Lagere School Nunspeet te Nunspeet, per. 1900-1946 met eveneens daarin heel veel aardige klassefoto's e.d.
  • pag. 181 een deel over de Gereformeerde Lagere School te Nunspeet, met eveneens foto's.
  • pag. 239 een deel over de Hervormde Lagere School te Nunspeet
  • pag. 309 een deel over de Openbare en Christelijke Lagere School te Vierhouten
  • pag. 333 een deel over de Bewaar- en Breischool te Nunspeet
  • pag. 343 een uitgebreid naamsregister, op achternaam, met daarna voornaam, geboorteplaats en geboortedatum van betreffende persoon.

Bij de meeste foto's is vermeld wie de personen op betreffende foto zijn; verder is zoveel mogelijk ook de latere echtgenoot/echtgenote tussen haakjes ook vermeld of anders de vertrekdatum uit de gemeente Ermelo (Nunspeet). Dit boek is volgens mij een  must<  voor iedereen met familie in genoemde plaatsen en bevat voor de genealoog een rijke schat aan gegevens over genoemde periode. De Vereniging Veluwse Geslachten mag zich gelukkig prijzen met dit boekwerk in haar bibliotheek. A.V.
 

Auteur
Bonestro, W.c.s.
Kast
3.5.43
Jaar
2002
Pagina's
398
Plaats
Nunspeet, Elspeet, Hulshorst en Vierhouten
Locatie
NV
Datum
Medio 2002
Nummer
1

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top