Bibliotheek (digitaal)

Kwartierstaten Evert Kuijt x Adriana Blankenstein

Boekbespreking

Gert Kuijt, een van onze leden, schonk de vereniging een door hem opgestelde kwartierstaat. Dit boekwerk telt 245 pagina's en bevat de vier kwartierstaten van zijn grootouders. Elke kwartierstaat begint met een pagina-grote foto van de betreffende grootouder. Voor zover er foto's aanwezig zijn heeft Gert deze in klein, maar duidelijk formaat, opgenomen, waardoor het geheel veel lezenswaardiger is geworden. Hij heeft verder veel in kranten gegrasduind en wat daar over de voorvaders/moeders is gevonden, vormt samen met de gegevens uit de DTB-boeken een overzicht dat als voorbeeld moge dienen voor andere kwartierstaten. Aan het eind van elke afdeling is een index opgenomen die het zoeken buitengewoon gemakkelijk maakt, Het boek is te groot om uitgebreid te behandelen en daarom geef ik alleen de verschillende grootouders weer. Hij heeft

  • a. Evert Kuijt, geboren en getogen te Stoutenburg waar hij jachtopziener was, Hij was getrouwd met
  • b. Adriana Blankenstein, geboren in Werkhoven, Haar kwartierstaat valt volledig buiten de Veluwe.
  • c. Gerrit Herm Wagenvoort is de grootvader van Gerts moederszijde, geboren in Ommen. Ook deze kwartierstaat valt grotendeels buiten de Veluwe. Gerrit Herm is getrouwd met
  • d. Elisabeth van der Lugt en ondanks dat haar geboorteplaats Leusden is, heeft haar kwartierstaat toch veel met de Veluwe en de daaraan grenzende gebieden te maken.

Het spreekwoord stelt terecht dat het venijn in de staart zit en ik moet hier dan ook opmerken dat aan de oudste generaties nog veel moet worden geschaafd. Het is goed dat de schrijver bij het woord 'kwartierstaat' het tussen haakjes geplaatste woord (voorlopig) heeft opgenomen.

Dit neemt echter niet weg dat de goede manier van opstellen samen met de kleine maar duidelijke foto's van deze kwartierstaten veel navolging verdient!! PvdB.
 

Auteur
Kuijt, Gert
Kast
3.5.25
Jaar
2010
Pagina's
145
Info
Wordt ingebonden.
Plaats
Leusden (Stoutenburg), Barneveld (Zwartebroek), Nijkerk enz.
Locatie
NW Veluwe
Datum
01-04-2010
Nummer
1

 

Als lid kun je dit document inzien,
maar dan moet je wel eerst inloggen.

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top