Bibliotheek (digitaal)

Gunning, J.H. papierfabrikant en maire

Boekbespreking

Van uitgeverij Matrijs, Ontvingen wij 'J.H.Gunning 1768 - 1853' uit het bewogen leven van een ondernemer, papierfabrikant en maire van Apeldoorn.

De auteurs C.J.C.w.H. Arnold & MAM. Franken geven in dit boek een uitgebreid overzicht van de levensloop van deze voor Apeldoorn en omgeving markant figuur. De familie Gunning waaruit de hoofdpersoon van dit boek Johannes Hermanus Gunning ontsproten is, stamt uit Rheda, een stad in Munsterland, Kreis Minden, gelegen bij een overgang van de Ems. Via Haarlem komt de familie terecht in Apeldoorn. J.H. Gunning startte als koopman in Amsterdam, werd later legerleverancier en assuradeur in Den Haag en in 1808 kocht hij een Apeldoornse papierfabriek De Vlijt en exploiteerde deze. Na een deportatie en gevangenschap in Parijs, waarheen hij verbannen was, omdat hij weigerde rekwisities te leveren aan het Franse bezettingsleger te Deventer, keerde hij terug naar Apeldoorn.

In het boek wordt verhaald over zijn politieke carriere en de politieke situatie in Nederland en regio Apeldoorn. Met heel veel bijzonderheden. Uiteindelijk overlijdt hij in Haarlem en volgt er een verhaal over zijn nalatenschap en de perikelen daaromheen. Dit boek is heel interessant voor iedereen die voorouders heeft in de regio Apeldoorn en wat meer wil weten over de politieke situatie in de beschreven periode, maar ook de economische situatie in die regio. AV.
 

Auteur
Arnold, C.J.C.W.H.en Franken, M.A.M.
Kast
4.2.74
Jaar
2006
Pagina's
215
Plaats
Apeldoorn
Locatie
OV
Datum
31-03-2006
Nummer
1

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top