Bibliotheek (digitaal)

Geschiedenis van de familienamen in Heerde

Boekbespreking

D. Otten, 1985. Geschiedenis van de familienamen in Heerde.

De ondertitel van dit prachtige boek luidt: Ontstaan, invoering en gebruik van familienamen op het platteland 1330-1830.

In de eerste hoofdstukken wordt beschreven hoe de bevolking van de dorpen en buurschappen van het ambt Heerde over de bovengemelde vijf eeuwen hun familienaam kreeg. Daartoe wordt de ontstaansgeschiedenis van Heerde behandeld en hoe geleidelijk aan en in het begin van de 1ge eeuw abrupt eenieder een familienaam kreeg. Als bronnen werden o.m. de DTBL-boeken, graan- en veetellingen (16e eeuw), verpondingskohier (17e eeuw) en heerstedenregister (18e eeuw) gebruikt. Andere bronnen waren geschreven en gedrukte genealogieen.

In het tweede deel van het boek worden 113 Heerder familienamen behandeld. Van elke naam worden het aantal naamdragers, de oorsprong en andere wetenswaardigheden vermeld. Zo wordt bijv. voor de naam Steenbergen vermeld, dat die met papiermakers binnen kwam en dat de naam Sleyster oorspronkelijk uit Zutphen komt. Dergelijke voorbeelden worden toegelicht met gegevens geextraheerd uit archiefstukken.

Een boek bomvol gegevens en voor de genealoog en voor anderen een genot om te lezen en te raadplegen. Het zou schitterend zijn als een dergelijk boek voor elke gemeente op de Veluwe werd samengesteld. Onze dank voor de schenking. ACZ.
 

Auteur
Otten, D.
ISBN
9789060113905
Kast
3.3.13
Jaar
1985
Pagina's
158
Plaats
Heerde
Locatie
OV
Datum
Medio 1998
Nummer
1

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top