Bibliotheek (digitaal)

Genealogie Wendholt/Wentholt

Boekbespreking

Genealogie/Parenteel Wendhold-Wentholt, Zutphen, Wageningen/Zwolle, Stadtlohn/ Vreden. Arnhem/Enschede; 304 blz. (tekst) en 46 blz. (bijlagen).

Uit het aantal bladzijden blijkt al dat deze genealogie een groot werk is geworden. Na de titelpagina worden wij op de derde pagina welkom geheten door een gekleurd familiewapen. Het boek wordt ook met een zwart-wit wapen afgesloten. Het wapen wordt in de Inleiding toegelicht, maar niet beschreven. Ook worden we verwelkomd door twee Latijnse spreuken, die voor diegenen die geen Latijn kennen, niet vertaald worden. Zoals de samenstellers het noemen zijn Albert Wentholt, geb. ca 1512 en Anna Engel ter Heghe 'de Adam en Eva van alle Nederlandse Wentholt's'. Gelukkig maar dat hun zeven kinderen niet aan broeder- (en zuster)twist te gronde gingen, zoals de Bijbelse zonen van Adam en Eva. Deze Albert is de zoon van Hinrich Wentholt, geb. Stadtlohn voor 1498. Zijn zoon heet naast Wenntholt ook Brewer.

De samenstellers hebben door feiten uit de Nederlandse geschiedenis aan te halen, willen aangeven in welke tijd bepaalde gezinnen leefden. Men kan zich afvragen in hoeverre, bijvoorbeeld, de bovengenoemde Hinrich ooit iets vernam van de ontdekking van de zeeweg naar Oost-Indie door Vasco da Gama in 1498. Wellicht was het beter geweest om gebeurtenissen van plaatselijk of gewestelijk belang aan te halen. Dit is later ook wat meer gebeurd. Zo wordt bij het in Oost-Indie levende gezin van Nicolaas Wentholt (1900-1942) vermeld, dat in 1941 Japan onverhoeds de US vloot bij Midway aanvalt.

Deze genealogie is een Opus Magnum (d.w.z. een groots werk) geworden. De samenstellers hebben er vele jaren aan gewerkt en ze zullen met genoegen hun werk regelmatig doorkijken en aanvullen. Onze dank voor het geschenk-exemplaar, dat opgenomen is in de Verenigingsbibliotheek.ACZ.
 

Auteur
Wentholt, G.J.M.en A.W.Th.
Kast
3.1.37
Jaar
1993
Pagina's
304
Info
Zutphen: 290, Wageningen/Zwolle: 304, Stadlohn/Vreden: 73 + 16 bijlagen.
Plaats
Wageningen/Arnhem
Locatie
VZ
Datum
Medio 1998
Nummer
1

 

Als lid kun je dit document aanvragen,
maar dan moet je wel eerst inloggen.

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top