16-1-44 R.M.A. Wegman, 1990. Transcriptie van De graantelling van 1566. Eigen uitgave. Westervoort. Computerprint, 147 p'.
De familie Wegman heeft twee zeer belangrijke transcripties gemaakt en uitgegeven. Dankzij dit werk zijn twee bronnen toegankelijk geworden. Toegankelijk niet alleen in die zin, dat men nu thuis deze bronnen kan raadplegen, maar ook doordat het schrift van de 16e eeuw omgezet is in typescript. Velen zullen deze bronnen vroeger niet geraadpleegd hebben, omdat zij zeer moeilijk te lezen zijn. De waarde van een transcriptie is omgekeerd evenredig aan het aantal leesfouten. Maar hoe dit te controleren als men zelf het lezen van het 16e eeuwse schrift niet goed bij machte is ? Gelukkig kwam ik in het bezit van een transcriptie van deze veetelling van Bennekom. Deze was een 30-tal jaren geleden gemaakt, zonder dat er verder iets mee gedaan is. Na vergelijk is mijn conclusie dat Wegman's transcriptie goed is.
De graantelling van 1566 diende om na te gaan hoe groot de voorraad was in geval men tot een herverdeling moest overgaan. De lijst betreft het Kwartier van de Veluwe, dat van Nijmegen (gedeeltelijk) en van het Overkwartier. Dus deze lijst is ook interessant voor diegenen die buiten de Veluwe, maar binnen Gelre zoeken. Van vele buurschappen etc. werden de bewoners gevisiteerd, maar alleen een stad, Elburg, werd bezocht. Bij de graanvoorraadtelling moet men in gedachten houden, dat graan, erwten en boven van elders ingevoerd kan zijn. Bij het doorkijken van de hoeveelheden graan blijkt, dat er maar weinig tarwe aanwezig was. Tarwebrood was toen een luxe. Een persoonsnamen index op beide werken dient nog gemaakt te worden. De familie Wegman wordt van harte bedankt, niet alleen voor het vele werk, maar ook voor de schenking aan onze V.G.-bibliotheek.
ACZ.