Bibliotheek (digitaal)

Bourgonje

Boekbespreking

Subtitel: Nakomelingen van Jan (van) Bourgonje [Bo(u)rgondie(n), Bo(u)rgogne, Borgonje]. Omgeving Veluwe en Veluwezoom van 1700 tot begin 20e eeuw.

De stamvader, Jan van Bourgondië, met de Franse troepen naar Nederland gekomen, begaf zich naar Eerbeek en later naar Epe. Hij
trouwde rond 1687 met Catharijne Alberts. Ze lieten hun kinderen RK dopen in de statie Duivenvoorde. Jan was schoenlapper in Epe en scheuter in Vaassen. Jan zet meteen goed aan in de vorming van een gezin, elf kinderen worden geboren die er op hun beurt weer voor gaan zorgen dat er tegenwoordig geen gebrek is aan nageslacht van Jan en Catharina!
Diverse malen vinden we Jan in de Veluwse (Gelderse) Archieven waarbij onder anderen blijkt dat “Jan en Catharijne zich altijd voorbeeldig hebben gedragen, ze hebben met hun handen gewerkt en nooit iemand lastig gevallen.” Getuigen bevestigen dit. In 1712 heeft Jan echter problemen met de scheper Elbert Abrahams (een voorvader van de bibliothecaris Peter van den Born!), maar hij verliest het proces.
De schrijver vertelt veel verhalen, iets wat het geheel juist zo lezenswaardig maakt en behandelt de vele geslachten Bourgondië tot aan de huidige dag.
Door deze vele verhalen, de mooie foto’s, de vele ‘copieën’ en het gladde papier is het een prachtig boek geworden. Tot mijn vreugde is er een uitgebreide index aanwezig waardoor het opzoeken eenvoudig is.
PvB.
 

Auteur
Spoelstra, Herman
Kast
1.3.60
Jaar
2013
Pagina's
204
Plaats
Epe en Vaassen
Locatie
OV
Datum
06-04-2017

 

Als lid kun je dit document inzien,
maar dan moet je wel eerst inloggen.

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top