Bibliotheek (digitaal)

Bieseman/Biezeman

Boekbespreking

Het is geschreven door Irene en Hein Biezeman. Ze hebben in vele archieven naar documenten gezocht en honderden mensen geinterviewd. Het resultaat is een boek van 900 bladzijden met historische documenten, 1200 foto's en vooral verhalen, van een, zoals zijzelf zeggen bijzondere en bekende Veluwse familie.

De geschiedenis van de familie begint in Deventer, waar Jan Bieseman, afkomstig uit het Munsterland, in 1686 trouwde. Drie generaties later vertrok zijn achterkleinzoon naar de Steenenkamer, huidige gemeente Voorst, aan de westkant van de IJssel. Na verjaagd te zijn door soldaten van Napoleon, verhuisde de familie naar een boerderijtje bij De Kar (gem. Voorst). Drie generaties later waren er vier broers die elk een gezin stichtten, waarna de familie in korte tijd sterk in omvang toenam. Al de nakomelingen van deze broers zijn gevolgd tot de huidige generaties. In de twintigste eeuw vertrokken vele familieleden. Oorspronkelijk gebruikten zij de naam Bieseman. Later in de negentiende eeuw veranderde de "s" in de naam "z".

Het boek is verdeeld in zes hoofdstukken:

  1. De generaties Deventer.
  2. De generaties Wilp.
  3. Willem in Loenen.
  4. Hendrik in Klarenbeek.
  5. Jan van de Kar.
  6. Dorus in Apeldoorn

Ikzelf vind dit een voorbeeld van een familiegeschiedenis, zoals ik deze nog niet eerder ben tegengekomen. Behoort men tot deze familie, dan moet men het boek hebben. Dit boek is een naslagwerk. De uitgebreide index maakt het zoeken naar een bepaalde naam gemakkelijk. Liefhebbers van stamboomonderzoek kunnen op de titelbladzijden, de gebruikelijke coderingen vinden. Deze coderingen zijn ook in de schema's aan het begin van elk hoofdstuk vermeld. Dank voor het ontvangen van dit presentexemplaar voor onze bibliotheek. Een boek dat een voorbeeld en een leerboek voor het maken van een familieboek is. Een boek dat aantoont dat een familieboek voor iedereen boeiend kan zijn, ook voor de lezer die niet tot de omschreven familie behoort. Voorts geeft dit boek ook een indruk van wat in een plaats leeft en geleefd heeft. BvdE.
 

Auteur
Biezeman, Hein en Irene
Kast
4.1.39
Jaar van uitgifte
2005
Pagina's
895
Plaats
Wilp Apeldoorn: Loenen en Klarenbeek
Regio
Oost-Veluwe
Datum invoer
15-08-2005
Nummer publicatie
1

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top