Transcripties buurtboeken Ede

Transcripties buurtboeken Ede

Het gemeentearchief Ede heeft haar resolutieboeken, ook wel buur- of buurtboeken genoemd, vrijwel compleet gedigitaliseerd en getranscribeerd en via Archival beschikbaar gesteld.


Vanaf de Middeleeuwen tot het begin van de twintigste eeuw was de agrarische bevolking van Ede georganiseerd in buurschappen. Die vielen deels samen met de huidige dorpskernen. Deze organisaties werden in de gemeente Ede meestal buurschappen of buurten genoemd. Het woord 'buur' is verwant aan 'boer'. 


In elk geval vanaf het eind van de zestiende eeuw werden de besluiten - de resoluties - die in die organisatie genomen werden ook opgetekend. Het oudste buurboek is dat van de buurschap Ede-Veldhuizen. De eerste notities van die buurschap zijn uit het jaar 1596. Voor boeren is de grond die ze bewerken van groot belang. Tot diep in de negentiende eeuw waren boeren volstrekt afhankelijk van de zogenaamde woeste gronden, die buiten hun akkers lagen. De akkers waren particulier eigendom, maar alles wat daar buiten lag was gemeenschappelijk eigendom. Dat wil zeggen de droge heidegebieden en zandgronden, de natte weidegronden en veengebieden, de wegen en de kleine open ruimten tussen de boerderijen. De gemeenschappelijke gronden waren de terreinen waar vee kon grazen, waar plaggen geslagen konden worden, hout gesprokkeld en bijenkorven geplaatst. Zonder die producten konden de boeren hun bedrijven niet in stand houden. 


Meer informatie over de buurschappen en over de resoluties en de transcripties daarvan is te vinden via het Gemeentearchief Ede.
 

Geplaatst: 12-08-2023
 



Transcripties buurtboeken Ede
Top