De heer Timo de Ridder, amateurhistoricus van Nijkerk stelde voor foto’s van de zegels in het Gemeentearchief van Nijkerk (GAN) te maken. Omdat ik meende dat het belangrijker was de belangstellende van de aanwezigheid van alle zegels op de hoogte te stellen, werden de zegels onder suboptimale condities gefotografeerd. Mocht iemand belangstelling hebben in één of enkele zegels, dan konden die onder optimale omstandigheden (hogere lichtsterkte) gefotografeerd worden. Na overleg met het bestuur van de VVG werd het een en ander financieel gesponsord.
De afgedrukte foto’s hebben vele jaren bij mij thuis gelegen om samen tot een overzicht verwerkt te worden. Intussen werden de zegels van Veluwenaren wel in het ‘Wapenboek van de VVG (CD-152) opgenomen. Soms gebeuren er in archieven rampen (oorlogsschade; waterschade (GA Wijk bij Duurstede) of omvallen van een archiefgebouw (Keulen). De archieven van GA Wijk bij Duurstede zijn gevriesdroogd. Hierdoor werden wel de charters en de papieren documenten gered, maar door het uitzetten van ijs in barstjes van zegels werden deze beschadigd. De foto’s werden gemaakt in zwart-wit. Toentertijd beschikte ik nog niet over een digitale camera.
Bronnen
Timo de Ridder reikte mij de archiefblokken aan. Deze hebben we doorgekeken en gevonden zegels gefotografeerd. Ik geef de bronnen met hun in de volgende hoofdstukken gebruikte coderingen. Niet alle zegels zijn gefotografeerd. Van de duplicaten werden de beste gekozen. Zegels waarvan slechts een brokje over was werden niet gefotografeerd. De meeste zegels betreffen aanhangende zegels van charters. Slechts enkele opgedrukte lakzegels werden gevonden. Ik heb van de zegels niet alle gegevens, die sigillografisch wel vereist zijn, genoteerd.
Anton C. Zeven
Wageningen, november 2011