Genealogie familie van Domselaar.
Info
Uit de inleiding:
De begrenzing van onze mogelijkheden en de beperktheid van het aantal methoden dat ons ter beschikking staat, bepalen voor een groot deel de grenzen van wat we te zien krijgen. Die mogelijkheden houden verband met de beperkingen van onze bronnen. Er is evenwel nog een andere beperking, één waaraan we ons zelf onderwerpen. Men kan niet alles willen onderzoeken. We bepalen ons tot het schout ambt Barneveld en tot de tijd van Jan van Schaffelaar.
'Wat', zo luidt nu de vraag, 'willen we dan wel onderzoeken?' = en vervolgens, welke bronnen willen we daartoe gebruiken? Het ligt voor de hand dat we nog steeds in Van Schaffelaar geïnteresseerd zijn, maar dan in de eerste plaats als vooraanstaand Barnevelder tussen zijn dorpsgenoten. Daaruit vloeit het tweede antwoord voort: we zoeken naar kleinschalige, naar specifiek Barneveldse bronnen. In dat opzicht zit Barneveld naar Nederlandse maatstaven gemeten aan een wel-voorziene Middeleeuwse dis. Het gaat daarbij om een wat uitvoeriger analyse van al eerder vermeld materiaal, momentopnamen in de tijd, met name een grafboek, een belastingregister en wat rechtbankverslagen. Daarnaast verwijzen we naar een mondelinge overlevering, naar een aantal skeletresten, en tenslotte als normerende ruimte, naar dat grote monument dat in het midden staat van het dorp, de kerk en de toren, bakens in het land en in de tijd. Er is geen ontkennen aan: ook die beide spreken een niet mis te verstane taal. Als terloops worden incidenteel ook nog wat andere archiefstukken ver- meld, maar dat alleen wanneer ze ons gevraagde opheldering kunnen verschaf fen. Er wordt in die tijd nog maar weinig geschreven.
Rond 1500 ontstaat pas langzaam-aan de bureaucratische papieren staat die Gelre heet. Hertog Arnold (overleden in 1472) beschikt nauwelijks over het ambtelijk apparaat; zijn zoon Adolf (overleden in 1477) maakt een begin; Karel de Stoute (eveneens overleden in 1477) is te kort aan het bewind; dat geldt ook enigszins voor Maximiliaan, effectief hertog van 1481 tot 1492. Pas Karel van Egmond, de Gelderse Hercules, vindt tijd en gelegenheid (1492-1538) centraal te regeren, zowel militair als administratief een geniale Geldersman.