Herinner je je …….. ?

Heeft u voorouders uit Putten, Ermelo of Harderwijk? Of bent u geïnteresseerd in oude foto’s uit deze plaatsen of van inwoners uit deze plaatsen? Dan is het volgende mogelijk wat voor u!

Wim Kamphorst is beheerder van de 3 Facebookpagina’s “Herinner je je Putten?”, “Herinner je je Ermelo?” en “Herinner je je Harderwijk?”. In het artikel hieronder leest u daar meer over.

‘Herinner je je Harderwijk?’ groot succes

Wim Kamphorst

HARDERWIJK ,,Mensen, kijk eens thuis in die oude schoenendoos. Bij die vijfduizend die mijn Facebooksite liken, moet nog een enorm potentieel aan oude foto’s liggen.” Deze oproep doet Wim Kamphorst, beheerder van de populaire Facebooksite ‘Herinner je je Harderwijk?’ Dagelijks plaatst Kamphorst oude foto’s op de site. Binnenkort verwacht hij de vijfduizendste liker. ‘Herinner je je Harderwijk is 2,5 jaar geleden gestart. Het blijkt een groot succes. ,, Het is een kijksite. Maar de verhalen die men eronder plaatst, maakt dat het echt gaat léven. Zoals: ‘Kijk, dat is mijn opa’. Of: ‘Dit is daar en daar’. Sommigen zien de foto’s met tranen in hun ogen en zijn ontroerd, blijkt uit de reacties. Ze vragen ook of ik een foto kan mailen. Natuurlijk doe ik dat.”

door Mieneke Braakman

Kamphorst trekt een lade open, die vol ligt met boeken van Harderwijk. ,,Daar haal ik wel materiaal uit. Soms krijg ik ook foto’s van mensen. Dit plakboek bijvoorbeeld kreeg ik van Migchel Dirksen. Die had zijn vader, een Harderwijkse postbode, gemaakt. Hij zei: ik heb liever dat jij er wat mee doet dan dat het bij mij op zolder ligt.”

Aanvankelijk plaatste Kamphorst echt oude foto’s, van begin 1900. ,,Mensen begonnen te vragen of ik wat recentere plaatjes had, bijvoorbeeld uit de jaren zestig en zeventig, van discotheek de Boemerang en dj Bertje Boem. Tsja, van die oude visserijkiekjes zijn er natuurlijk al zoveel in de omloop. De latere generatie heeft zijn eigen nostalgie.”

Stadsmuseum

Sinds kort werkt Kamphorst samen met het Stadsmuseum. ,,Directeur Corinne van der Meulen vond het goed dat ik daar foto’s uitzoek voor de site. Dat fotoarchief, dat is een feestje. Ik kan daar kiezen uit blikken vol oude foto’s. Gertjan Baron, vrijwilliger bij het Stadsmuseum, digitaliseert ze voor me. Geweldig, die samenwerking!”

Het museum kreeg de gehele fotoverzameling van wijlen journalist Peter Sanders van het Schilder’s Nieuwsblad. Nu, daar zit veel bij uit de jaren zeventig en daarna.” De verhuizing van Sonnevanck, het grote woonwagenkamp en vele straten en gebouwen, maar ook kiekjes van personen zorgen voor veel herkenning. ,,Er is in Harderwijk zoveel afgebroken in de zeventiger jaren. Het is goed dat de mensen daar besef van krijgen. Zo kun je ook je positie nu bepalen. Hoe zou je het willen hebben in Harderwijk?”

Taalgebruik

 Het beheren van de site bestaat niet alleen uit het plaatsen van foto’s. ,,Ik houd ook het taalgebruik bij de reacties in de gaten. En soms komen er hele staarten reacties die het over iets heel anders dan de foto’s gaan. Dat verwijder ik dan. Ook was er een bezoeker die de oude foto’s aangreep om telkens zijn gal te spugen. Dat vroeger alles beter was en nu was er niks goed, en kritiek op de politiek enzovoorts. Die spreek ik dan aan in een PB’tje en dan blijft het weer een maand rustig.”

Kamphorst, van Ermelose origine, beheert ook ‘Herinner je je Ermelo?’, met nu al 3000 likes. ‘Herinner je je Putten?’ beheert hij eveneens.

Op de foto: Kamphorst met een foto van wijlen Meester Koot