Bibliotheek (digitaal)

De familie Spronk

Boekbespreking

J.H. Blaauw & R. Schipper. 1998. De familie Spronk op de Noordwest Veluwe. Uitgave van de oudheidkundige vereniging 'De Broeklanden', Oldebroek. 245 p.

Van oorsprong een waternaam werd de naam Spronk een toponiem (plaatsnaam), een boerderij naam en een familienaam. Zo wordt vermeld dat een voorouder bij de Sprong nabij Wezep woonde. Dat kan dus een driesprong geweest zijn. Kortom het is niet duidelijk waarom in de 'Franse tijd' voor de naam Spronk werd gekozen. (Bestaan er geen Naamsaannemingslijsten van Oldebroek?)

De familie Spronk begint met Aalbert Herms, geb. ca 1580, ovl. voor 1648. Hij was landbouwer, en tr. ca 1608 met Huyge Everts, geb. ca 1582, overl. ca 1667, landbouwster. De familie wordt in drie takken verdeeld:

  • 1. De Wezeper tak,
  • 2. De Oldebroeker tak, en
  • 3. De Doornspijker tak.

Op blz. 12 staat o.m. de karaktertrekken van de eerste tak. leden van deze tak worden door een lid gekenmerkt o.m. door 'Proaten zult ze (de kinderen) wel Leren als ze mar zwiegen kun.' En verder 'De beide Jan Willems waren goede lobbesen en hadden allebei pittige vrouwtjes op zijn zachts gezegd. Deze vrouwtjes waren inderdaad klein van postuur en om met vader Cats te spreken: laat ik u hierbij betuigen, voor korte vrouwen moet men buigen.' Een doordenker. De andere twee takken worden niet door gemeenschappelijke kenmerken geschetst.

Volgens VG 152V bestaat er een zegel van W.J. Spronck, lid van het ambt Oldebroek in 1801. Het zegel toont vermoedelijk een vogel, terwijl het helmteken duidelijk een vogel is. Is het toeval dat het wapen van de Arnhemse familie Spronck 3 gekuifde vogels toont? Is een spronk misschien ook een Veluwse naam voor een vogelsoort?Een boek vol gegevens, en de vele foto's maken het bijzonder aantrekkelijk. Graag wil ik de schrijvers bedanken voor het geschenk-exemplaar van hun schitterend boek. ACZ.
 

Auteur
Blaauw, H en Schipper, R.
Kast
4.2.65
Jaar
1998
Pagina's
245
Info
Bevat eerste generatie Vierhuizen.
Plaats
Oldebroek/Elburg-Doornspijk
Locatie
NV/WV
Datum
Medio 1999
Nummer
1

Op de hoogte blijven?

Schrijft u zich dan nu in en ontvang automatisch onze nieuwsbrief.

Top