Gelderse DTB-scans op internet

Gelderse doop-, trouw- en begraafboeken komen integraal op website Gelders Archief.

Het Gelders Archief gaat de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB’s) van Gelderland integraal op zijn website publiceren. Het gaat om de Gelderse kerkboeken, die van de 16e eeuw tot 1811 werden bijgehouden door de plaatselijke kerkelijke gemeenten en parochies.
Voor de invoering van de Burgerlijke Stand in 1811 hielden de kerken een administratie bij van lidmaten en mensen die gedoopt of begraven werden en huwden. Zo zijn in de DTB?s, behalve de namen van dopelingen, gestorvenen en gehuwden, onder meer doop-, begraaf- en trouwdata, namen van getuigen en aangevers van geboorten of overlijden te vinden.

De DTB’s worden de komende maanden in fasen op internet geplaatst: de eerste zijn vanaf nu raadpleegbaar, de laatste worden naar verwachting in het najaar gepubliceerd. Het betreft enige honderdduizenden scans, die op internet worden geplaatst.

Bron: Gelders Archief.

 

dtb_aaltenBekijk als voorbeeld het huwelijk van Geertruid Wendering en Teunis Koenen. Dit was op 30 juli 1789 in Aalten. De getoonde informatie geeft aan: Pagina 168, volgnummer 4. Onderaan worden 9 scans van elk 2 DTB-pagina’s getoond, dus 18 DTB-pagina’s per webpagina. Nu even rekenen welke webpagina we moeten hebben: 168 gedeeld door 18 is 9 rest 6, dus we moeten 9 webpagina’s overslaan en op webpagina 10 zijn (geef rechtsonder aan in: 10) en aldaar moeten we de 6e DTB-pagina hebben (klik dus op de rechterkant van de 3e scan) en daar moeten we de 4e inschrijving hebben… Zit u ook op scan 84/155 (4-0084.pdf)?

“Den 30 julius ondertrouwd: Teunis Koenen, weduwnaar van Aaltjen Zeeland, met Geertruid Wendering j.d. beide in Burlo, den 16 augustus alhier getrouwd.”

 

dtb_aalten2